Wednesday, September 17, 2008

Zakat Fitrah pun naik jugak


Tahun lepas RM4.90 seorang sekarang dah RM6.50 bersamaan 2.751Kg beras. Kenapa la jumlah zakat fitrah ni berbeza untuk setiap negeri. Bukan ke harga beras same je ke satu negara. Beraskan barang kawalan. Kalau mengikut perkiraan la, 10Kg beras ni harganya RM23.63... Diorang kira ni berdasarkan beras brand ape?Ade sesape tau...

11 comments:

K.Jah said...

kite org kaya maa...pakai beras tajmahal herba poni...

Aleeya said...

pakai beras pulut huahuahuahua

NieZearm said...

k.jah- patul la mahal..

yaya- beras pulut mahal ke? :p

p/s: ikut harga tepung beras je x bole ke? hehe...

generasi said...

emm ape lah 2pun xtau...
untuk pengetahuan sebelum keluar harga zakat dia org dah kaji berapa ramai org miskin..

lebih jelas- bayar kadar berapa ramai orang fakir miskin... faham

IBU KUMBANG said...

kalau setakat kita yg 2-3 org ni OK la.. yang ramai2 tu beban gak.. sepatutnya diorang agak2 la sikit.. pilihla beras murah skit!

afiq said...

afiq sdikit daif bab2 zakat nih...

shinO サイフル said...

err.. lupe lak nak cek zakat fitrah kat Negeri Cik Siti Wan Kembang ni..
Tp beras kan banyak jenis dan pelbagai harga. Kalau beras siam kat Rantau panjang dalam RM22 utk 9 KG.

Hurmmm...ntahla mcm mne diorg buat perkiraan.

veeda_areena said...

mati la kak bedd... anak ramai ni.... bayo duit zakat terus dintisss

NieZearm said...

generasi- kaji? duit baitulmal pun bole guna utk politik x payah kaji pun. :p

i.k- ada lg ke beras murah? beras ape?

afiq- dh tnggngjwb. baya je la..

shino- harga je kawalan. org x bole di kawal..

k bed- anak ikan pun kira gak ke? :-">

Princess Liyana said...

huhu..selamat membayar la ek:)

susu dalam botol said...

Kita sekarang ini berada di negara DUIT ADALAH TUHAN.