Friday, December 12, 2008

Info dari Staff petronas

bonus kakitangan petronas:

bonus petronas utk tahun kewangan 2006/2007 ialah 5 bulan utk semua kakitangan executive. yg non-executive pulak bonus diorang mmg kurang drp tuh, x ingat la brapa. bonus petronas ni kena dpt persetujuan drp kerajaan malaysia dulu, takleh sesuka hati kasi. if our management proposed to government 6 months, x semestinya kerajaan akan luluskan 6 months. so far paling tinggi petronas kasi is 6 months sahaja! if korang nk tau, kakitangan petronas (executive) is the most underpaid among oil companies. sbb tu we're loosing highly experienced people to foreign oil companies; gaji yg petronas kasi is too low. tp keje yg kitorang buat hari2 mmg overloaded. most of us are working more than 8 hours a day.

yg dpt bonus 2 bulan jer tu maybe dr anak syarikat petronas yg petronas beli, bukan yg asalnya mmg peronas punya. contoh, MISC. even though MISC tu anak syarikat petronas tp pemberian bonus x sama dgn petronas n diorang punya people policy pun lain. hayoo...if x tau apa2 don't say anything bullshit ok.

utk tahun kewangan 2007/2008 beluma ada apa2 announcement lg.

minyak gred A, gred B:

aku rasa org yg antar mail tuh mmg knows nothing about fuel. dia main taram tulis berdasarkan apa yg org kata jer. meh sini biar org yg deal directly yg buat explaination. sapa kata kita x guna minyak kt terengganu n sarawak tuh??? pegi la tgk sendiri kt refinery. kita ada guna tp tak guna 100 percent sbb minyak kita mahal. perbandingan cam gini la...1 liter of malaysian crude dijual kt international market is equivalent to 2 liter of other type of crude. dia ingat if kita guna 100% minyak yg kita ada boleh tampung consumption for the whole malaysian??? TAK CUKUP!!! if minyak petronas kotor, shell takkan joint venture buat depot simpanan minyak dgn petronas tau. meh sini aku kasitau korang...minyak diesel or petrol yg korang pakai kt klang valley came from the same source which is KVDT (klang valley depot terminal). KVDT is a joint venture between petronas and shell. so the base fuel utk petrol n diesel kitorang kongsi. yg membezakan antara minyak shell ngan petronas is the additive only. halooo...department aku yg buat, harus la aku tau! nmpk sgt org yg antar mail tu mati2 kena tipu. next time please talk to the right person!

meh la aku kongsi sikit pasal spesifikasi petrol n diesel yg dijual di malaysia . semua spesifikasi fuel yg dijual kt malaysia is govern by the government atas nasihat OITC (oil industry technical committee). committee ni dianggotai oleh semua oil & gas producer yg ada kt malaysia ; petronas, shell, exxonmobil, caltex dll. dipendekkan cerita, minyak kt malaysia nih ikut standard euro 1. kita masih lg dlm negotiation dgn government utk naikkan spec diesel n petrol ke euro 2 sbb negara2 lain semua dh euro 2 n above. utk naikkan spec ni, of course la harga akan jd lebih mahal sbb kenaikkan kualiti spec ni menjadikan minyak lebih berkualiti tinggi. skrg ni semua kenderaan2 yg baru dibuat perlukan minyak yg lebih berkualiti (euro 2 n above). if pakai minyak dgn kualiti yg lebih rendah, akan ada small problem. tp ni hanya berlaku kt jenis kenderaan2 yg tertentu shj. if korang nak tau apa euro 1, euro 2, euro 3 tuh, cari la kt internet sendiri ok.

harga minyak:

petronas takde kena mengena dgn harga minyak naik ke turun ke...sbb harga minyak utk retail is regulated by government. so hanya government yg boleh naikkan or turunkan harga minyak kt retail station. jgn pandai2 ckp harga minyak naik sbb petronas! korang hengat kitorang yg keje kt petronas nih x rasa terbeban ke dgn harga minyak yg naik tinggi baru2 nih????

kenapa petronas x subsidize? sbb kt malaysia nih, bukan station petronas jer yg ada tp shell, esso, mobil, caltex pun ada. so if petronas subsidize, syarikat2 minyak yg dok bukak station yg korang dok isi tuh mengangkang jer la kan dpt duit dr petronas. adil ke????? fikir la sendiri.

6 comments:

afiq said...

projek juta2.. x bley blah....bnyak tol duit ek....

paCat said...

Saya ada bonuslink kad ~ agak2 leh dpat bonus cm petronas x?

aih ~ apabila bisnes sumber negara di politik kan...

.fatin nabila. said...

dgr kate, dgr jela..
2007/2008..
5 bulan jgk bonus, maybe, :)..

btw, salam singgah!

NieZearm said...

rezeki masing2...

Aleeya said...

perghhh klo dpt kat aku...tak tau nak kata le bonus byk gitu...nanges bebbbbbbb

NieZearm said...

klau cam tu ko bg aku je la. tak payah nk nanges2.. :p