Monday, July 28, 2008

Laptop Teknologi Update

Maaf la ye sebab lama sangat biarkan blog ni sepi tanpa berita. Sebenarnya aku agak busy sket. Hanya sempat masuk dan tengok comment dan blog hopping je. Tak sempat nak buat entry baru. Nak dijadikan cerita, dalam 2 minggu lepas ade beberapa pesanan untuk beli laptop dari aku. Model yang aku recommend Acer Aspire 4530.

Macam biasa aku akan berusaha la untuk educate customer aku untuk tak hanya percaya pada Intel. Ada processor lain yang lebih berbaloi untuk kita beli. Kalau aku recommend Intel pun bukan Intel bagi aku commission.

Model Acer Aspire ni merupakan upgrade model dari Acer Aspire 4520 yang warna kelabu sikit tu. Model ini nampak lebih elegant. Ini specification untuk model ni lebih kurang:

Processor: AMD Athlon 64 X2 2.0GHz
Cache Memory: 1MB, L2 Cache
RAM: 1GB (installed) / 4GB (max), DDR2 667MHz
Card Reader: 5 in 1
Hard Drive: 160GB
Optical Storage: DVD±RW (±R DL) / DVD-RAM, integrated
Display: 14.1" TFT 1280 x 800 (WXGA), 24-bit CrystalBrite
Graphic Controller: NVIDIA GeForce 9100M G
Networking: Network adapter, Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, Bluetooth 2.0
Wireless NIC: Acer InviLink 802.11b/g
Notebook Camera: Integrated

Antara fizikal features yang aku suka kat laptop ni mula-mula mesti la colour. Ada camera tapi tak obvious sangat, volume control guna scroll. Dan yang paling penting mesti la harga. RM1,999. Ade sesape nak beli bagi la tau ye? :-)

7 comments:

sani said...

kau ade gi low yat ke? bleh tak tlg tgkkan hp mini notebook 8" brp harga?

pastu ko ada pancing tak?

NieZearm said...

nnt klau pegi aku tgkkan. skang ni yg ade Asus eee dgn AspireOne je la.

xde.. :-D

shinO サイフル said...

murah tu.. :O hurmmm

denanz said...

niezearm, tringin gak nak sambar satu lagi lptop. murah tu. tapi kewangan blum mengizinkan. lain kali ek.

NieZearm said...

shino????- memang murah, tp aku pun bili utk org je.

denanz- same la kita...

MUHAMMAD AZLI SHUKRI said...

niezam, lptop apa yg sesuai dan ok untuk aku beli. maksud aku jenamanya. aku bukanlahtahu sangat hal2 ni..minta nasihat.

NieZearm said...

azli shukri- laptop ni pun dh ok. klau ok la dgn screen 14" ni. ada orang nk cari yg lagi kecik (8", 12"), ade pulak nk yg besar (15", 17").