Thursday, August 7, 2008

Cara Melangsaikan Hutang Credit Card

Penat jugak la bila memikirkan hidup ni banyak hutang. Antara matlamat aku yang aku rasa menarik untuk dikongsi dengan korang ialah cara-cara untuk menyelesaikan hutang credit card. Agak-agak korang la kalau aku bayar monthly minimum payment je bila agaknya hutang credit card ni selesai?

Mula-mula aku ada dapat pamplet credit transfer dari satu bank ni. Macam menarik. Macam bole menyelesaikan masalah nampaknya. Tapi bila aku mula bertanya banyak pulak requirement diorang ni. Prinsip aku memang nak ada satu bank punya credit card aje. Aku dulu apply banyak bank tapi banyak yang tak approve. So bila dah dapat ni bagi aku dah cukup. Tak payah la ada mane-mane bank lain nak offer aku credit card diorang ni. Simpan je la card korang tu. Dulu aku mintak tak nak bagi.

Kalau dikira sebulan kita dikenakan interest sebanyak 1.5% dan setahun dah 18%. Ini tak termasuk late chargers dan anual fee lagi. Kalau dulu kita swipe sesuatu transaction, dalam tempon 20 hari kalau kita buat full payment tak kena interest. Kalau bayar separuh pun interest untuk baki yang tinggal je. Sekarang ni kalau bayar separuh dulu pun interest dari jumlah penuh.

Ade la kawan Jill ni jadi agent untuk refinance credit card. Diorang guna concept installment plan. Macam kita beli barang elektrik buat 0% installment tu. Aku mula la buat kira-kira. Sebab installment bole buat sampai 3 tahun (36 bulan). Tapi kena bayar dulu interest 19% dari total statement balance. Banyak jugak tu. Tapi sebab boleh tolak dari baki credit card. Syaratnya credit card tu mesti la aktif lagi.


Ini amount yang aku kena bayar minimum. Tapi tak tau la bila bole clear credit card ni.


Ini jumlah yang aku bayar sebulan. Takkan nak bayar minimum lagi kot.

Dalam 36 bulan lagi selesai la hutang credit card aku. :-)

Berminat tak nak tau? Masa aku sign up untuk Refinance Credit Card aku ni. Aku pun terus register jadi agent. Sesape yang berminat bole la contact ye...

6 comments:

Izzu Izzuri said...

Aku dah wat.. Sgt menjimatkanz!!
Pastu kredit kad simpan jauh2 dlm lemari baju.. Hehehe!!

arenaKu uKanera said...

good luck in eradicating your credit card debt. setuju dgn izzu, jgn tambah hutang baru. kerat dua kad kredit tu. hehehe.

:: AYU AYUMiE :: said...

camner nk buat tu? tak phm ler... nk pecah rahsia utang kad kredit ai gaks ler (cheh! bangga ada utang ngan maybank...muahhahaha)

utang ai RM1500.... so camner cara terbaik utk setelkan ni en nizam/kak izzu? pls reply yerrrr!

NieZearm said...

arenaki ukanera- Sekarang izzu dh simpan. aku pun tak tau kat mane?

ayu ayumie- silalah emaik kat aku. nnt aku bg tau detail.. :-)

:: AYU AYUMiE :: said...

bro...gua dah email kat lu pg tadi...wah! rock beb! hihihi

NieZearm said...

ayu- ok. sok pg aku tgk..