Wednesday, September 10, 2008

Gangguan betul la!

Pagi tadi macam biasa aku naik bas dan duduk kat tempat aku. Pasang MP3 kat HP aku dan sumbat ear phone kat telinga. Sedang aku baru nak layan mengantuk. Ada la sorang macha ni duduk kerusi depan aku. Selalunya dia duduk belakang. Tah ape mimpi la tiba-tiba nak tukar tempat. Aku nak tdo sebab semalam punya letih and sakit kaki pergi site visit pun tak hilang lagi.

Boleh pulak la macha ni macam nak baringkan lagi kerusi yang dia duduk tu. Okay, fair la klau dia nak samakan level dengan serusi sebelah dia. Yang aku tak paham tu ape la yang dia resahkan sangat tu. Tak reti duduk diam ke. Kaki aku dah la ngam-ngam je duduk. Tak boleh nak adjust lagi. Lutut dah cecah seat depan. Bila dia bergerak-gerak je aku kena tahan kerusi tu dari belakang.

Lama la jugak aku sabar. tapi bila bas dah masuk highway pun ko masih lagi macam "jakun," harus rasanya aku berbuat sesuatu. Bila aku rasa terkebelakang je lagi kerusi tu terus aku tolak balik ke depan. Penat la pulak asyik nak tahan je. Terus diam macha tu. Baru la pandai nak duduk diam.

Dalam kepala aku teringat masa aku berulang dari KL dulu. Aku naik bas dari Medan MARA. Bas ni amik passenger kat hospital pulak dulu. Tapi baru-baru ni je ramai pulak yang nurse yang tumpang naik bas kitorang ni. Tak kisah la asalkan ade tempat duduk.

Nak dijadikan cerita. Seat sume penuh. Ada la satu tempat duduk ni kosong tapi minaci yang duduk depan tu dengan selamba bapak dia baringkan kerusi tu tak hengat punya. Aku nak masuk pun seksa. Aku dah duduk je aku mintak la tolong baik-baik kalau boleh dia toong la kedepankan sikit kerusi dia. Boleh tak dia buat-buat pekak. Borak-borak lagi dengan member sebelah dia. Cemane aku nak cakap ni. Takkan aku nak jerit je kat yenna yenni ni.

Aku dapat idea. Aku halakan dua-dua lubang air-cond tu tepat kat kepala dia. Biar beku terus otak dia. Wah! Tak sampai 5 minit dia pun bangun dan cakap kat aku.

"Bole pusing air-cond tu tempat lain tak. Sejuk la."
"Bole ke depankan kerusi tak. Sempit la."
"Ooo.. Sorry"

Sorry naik lori la. Bongok!

8 comments:

:: AYU AYUMiE :: said...

hah! amik ko...bongok disitew hihihi.... biasa la bangsa ni mmg lain macam sikit...

*a'ah jadik nk buat... sblm ni senyap ajer sbb consultant (awak & kak izzu) senyap ajer...hihihi...btw, baki ada RM1200... nk buat 6 bulan OK tak? any suggestions lain yg terbaik jill?

(wah! cam bangge jer aku btau utang kad kredit aku kat blog orang...hihihihi!)

kalu kak izuu / awak datang area shah alam...hrp sgt dia dpt singgah ke unisel...kalu leh nk buat cepat...thankssssss!

K.Jah said...

ko telah ditag...

ryn said...

wakakakka... best best... fadan muke dia.

Izzu Izzuri said...

Wakakakaka! Ttiba leh gelak besar lak baca entri ye. Dasar yenna yenni mmg cenggituk! Patutlah sampai2 je umah smlm terus cite insiden lam bas yer.

NieZearm said...

ayu- selalu la pulak insiden dgn diorang ni..

k.jah- kena tag lg ke?

ryn- tu la pasal.

cyg- :-)

muor76 said...

ok lagi tu hale kan ekon.. kalo aku.. aku sepak sepak belakang kosi dia.. tapi kap lam yang tak paham base nih selalunye yg belajo tak tinggi ler.. atau mungkin level yg tak tinggi..
sib baik kap lam sebelah umah aku pindah.. kalo tak hari-hari menyirap sirap..

NieZearm said...

muor76- ni mcm geng2 hindraf la ni. blaja tak tinggi lps tu komplen ssh dpt keja. sengal tul...

shahril aley said...

salam bro
tergelak aku baca kisah macha & minaci tu
hehehe....
salam ramadhan al-mubarak