Thursday, November 20, 2008

Tokyo

Aku nak start menulis ni pun malas je rasanya. Tapi orang akan tertanya-tanya jugak, macam-macam persoalan berkaitan trip Tokyo ni. Senang kalau aku cakap trip ni dibatalkan sebab ramai yang tarik diri. Aku pun salah seorang yang tarik diri.

Isu ni bermula lebih 3 bulan lepas. Aku dan Jill dapat tawaran ke Tokyo 13 November 2008. Aku pun rasa macam berbaloi la jugak sebab ada sponsor dan kitorang hanya bayar sikit sebagai komitmen nak join trip ni. Memang patut pun sebab kalau tak nanti ramai je yang suka-suka bagi nama lepas tu tak jadi pergi. Kalau tak silap aku lebih kurang 159 orang yang sepatutya akan pergi untuk trip ni.

Senario mula berubah bila masuk pertengahan bulan Oktober. Aku dapat tau yang aku bakal jadi ayah dan Jill mula dapat morning sickness. Aku dah mula rasa macam tak bole je nak join trip ni sebakan kesihatan Jill. Tapi Jill tetap nak pergi jugak walaupun selalu cramp kaki pagi-pagi dan sakit pinggang. Mungkin sebab dia terfikirkan aku dah buat pasport September aritu. Tapi aku lebih concernkan kesihatan dia.

Aku pun layankan jugak la shooping persiapan menghadapi suhu bawah 10 celsius. Banyak kali la jugak aku mintak itinerary kat Jill tapi tak jugak difowardkan. Sebab tu aku pun lambat la jugak mintak surat kelulusan dari jabatan. Tak lama lepas tu Jill cakap trip tu tukar tarikh ke 14 November. Nasib laik la jugak aku tak apply awal-awal surat kelulusan tu. Ada jugak hikmahnya.

Hari makin dekat aku pun makin sibuk. Macam-macam pulak benda nak aku selesaikan. Nak bawak Jill pergi checkup lagi. Tinggal lagi beberapa hari kitorang nak pergi, aku hantar Jill pergi checkup Alhamdulillah tak ada apa-apa masalah. Tapi disebakan morning sickness dan cramp tu doktor sarankan jangan lasak-lasak sangat. Dalam erti kata lain tak dapat la nak pergi Tokyo. Secara langsungnya hangus la jugak duit yang dibayar awal-awal dulu. Nak buat macam mana. Dah tak ada rezeki.

Nak dijadikan cerita, lagi 4 hari nak ke Tokyo trip tu boleh pulak la di postpone ke tarikh lain atas sebab sponsor untuk trip ni bertukar. Mula-mula ada yang cakap akhir bulan November atau awal bulan Disember. Lepas tu akhir Disember pulak. Aku memang tak dapat nak join atas dua sebab. Asalnya atas sebab kesihatan Jill. Sekarang tambah pula lagi satu, kerja opis aku beserta kursus yang perlu aku hadiri. Aku memang tak boleh nak cuti walau pun Jill dah okay. Suhu Tokyo pun dah bertambah sejuk.

Disebakan macam-macam isu ramai la pulak yang nak tarik diri. Organizer pun terpaksalah batalkan trip ni dan pulangkan balik duit yang dah dibayar tu. Alhamdulillah. Aku ingatkan hangus la duit deposit yang aku bayar dulu tu. Cuti aku dah amik, Takyo pun tak dapat pergi. Aku cuti je la jugak. Kat mana la aku nak bawak Jill bercuti ni. Trip yang tak payak naik flight dan boleh pergi ikut suka. Aku terus ajak Jill ke JB. Kalau sempat boleh la masuk Singapore.

10 comments:

Miss Reezberry said...

ala bang..lain kali leh pegi..senduk dah buking tiket untuk kita pi melancong ke kenya dah untuk3 orang..abang, senduk and madu senduk sape lagi kalau bukan jill..lepas je jill beranak n abis pantang kita pi yer..jagan risau..senduk dah tempah hotel paling mahal kat kenya tu..hotel atas pokok...

semua ni senduk buat sempena keadilan terhadap senduk...jill u are the best madu i tau..hahahah jagan marah ha..nanti kena jual..

wénkt said...

ermm
ada my link kt sini
tp niezearm mana erk

matilah lupa member

NieZearm said...

senduk- Ada package melancong hotel ats pokok ke? :p

wenkt- ko pernah komen kat blog ni. aku pun letak la link.. (nnt mane2 yg pasif akan digugurkan dari senarai)

K.Jah said...

takpe jek, taun depan bley pegi bawak baby lak kan?? gi disneyland terus la...takkan lari tokyo dikejar. hehehe

NieZearm said...

k.jah- betul tu. kita gi ramai2. budjet sendiri. tak payah harap sponsor. tp ingat nk buat trip ke sentosa island la awal tahun depan.. anggap la mcm projek perintis.. :)

Aleeya said...

pi la wehhh, rugi tak pi he he

Kujie said...

nk jalan2 mmg kena sihat betul2
nnt rugi pula pergi jejauh mcm tu terperap dlm bilik hotel

NieZearm said...

yaya- kesihatan mesti tiptop dulu br bole pi..

kujie- setuju.. :)

missgigikumancung said...

ala..tapat nak pesan pefume..huhuh...taper la..next year la...

missgigikumancung said...

ala..tapat nak pesan pefume..huhuh...taper la..next year la...